10 saker alla fiskare behöver

Fiskeutrustning topp 10

Fiske är en härlig och manlig sport. Vad är essentiellt att alltid ha med sig när man fiskar? Här tar vi upp det som behövs i fiskelådan sen ska man självklart även ha med sig kylväskor med något att äta och dricka så man kan sitta i många härliga timmar och fiska. Ett annat tips för att få tid till alla timmar av fiske är att skaffa sig hemstädning. Läs vår topp 10 lista över saker alla fiskare måste ha med sig i fiskelådan. 

1. Extra fiske lina

Jag kan garantera du kommer få slut på lina för eller senare. Om det sen beror på att en storgädda slitit sig eller att du trasslat in dig i rötter på sjöns botten spelar inte så stor eftersom faktum kvarstår, du kommer få slut på lina för eller senare. 

En extra lina om inte två bör alltid finnas i din låda. 

2. Extra krokar

Att ha en liten låda full med extra krorkar är lika självklart som extra lina. Fiskar du med variation, tänk på att fylla den med olika storlekar eftersom du aldrig på förhand vet exakt vad som kommer behövas. 

3. Flöte

De flesta använder runda fluten, ni vet klassikern i rött och vit. Mitt tips är att ta med sig olika storleker och blanda med ett par avlånga beroende på fiskens huggmönster och storlek. 

Varför inte ha en kork i lådan, en klassiker om inte bara för nostalgins skull.

4. Sänke & tyngder

Ett flöte med krok är dessvärre bara 2/3 av det som krävs om man skall meta.  Tyngder i olika storlekar för alltifrån ytmete till bottenmete är ett måste i lådan. 

Jag har alltid tillverkat mina egna i tenn, men man kan köpa sänken gjorda med tungsten, bly, mässing, volfram, stål och vismut.

5. Jigg

Jiggen är ett av de mest mångsidiga fångstredskapet man kan ha i en fiskelåda och funkar både i sjö och på havet. Funkar jättebra till att fiska abborre, gädda, gös, gråsej, hälleflundra, torsk i princip alla fisksorter vi har i Sverige om man verkligen vill. 

6. Vobbler

Det finns bokstavligen 1000-tals olika wobbler. Nyckeln är att ha ett par olika storlekar och åtminstone en med sked som går att justera.  Den där megastora wobblern som verkar anpassad åt hajar kan du skippa eftersom du sannolikt aldrig kommer ha användig för det. 

7. Tång

För eller senare kommer en krok fastna i dag, din kompis eller långt inne i fiskens munhålla. Gör det själv och ha alltid med en tång så du slipper stoppa in handen i en gäddas käft kantad med sylvassa tänder. 

8. Första hjälpen kit

Förhoppningsvis kommer du slippa allvarlig tillbud, men att ha med plåster och enkla förband är ett måste, samt sårrengöring. 

9. Solskydd

Vi vågar inte påstå fiskare oftare drabbas av cancer än andra människor. Däremot vistas vi mer tid utomhus, ofta i solsken flera timmar i sträck när fiskevädret är som bäst. 

Om du redan hade allt annat på listan vågar vi slå vad om att du inte har solskydd?  

10. Nagelklippare 

Sax och kniv är självklart. Fiskelinor och krokar är pilliga små och svåra att komma åt med stora knivar och saxar varav ett veterantips är en liten nagelklippare. 

Nu är det din tur. Vad tycker du är viktigast att ha i fiskelådan? Vad missade vi i vår topplista?